K&H logó

Cégalapítás menete

Cégalapítás menete

Fontos, hogy a cégalapítás lépéseinek sorrendje nem teljesen kőbe vésett. A cégalapítás előtt elvégzendő lépések (2-8) felcserélhetőek egymással, a lényeg az, hogy még a cégbejegyzési kérelem leadása előtt készen legyenek. Nem kell megijedni, a cégalapítás menete nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnik.

1. Kell egy ötlet!

Minden cégalapítás és vállalkozás indítás alapja egy jó üzleti ötlet. Habár az ötlet elengedhetetlen mégsem elégséges. Hiába van jó ötlete, ha nincsen rá kereslet vagy ha piac túltelített, hiszen egyik esetben sem lesz sikeres. A jó üzleti ötlet jellemzői, hogy valós igényekre reagál, tehát van rá kereslet; nem túltelített a piac, tehát van még hely egy új vállalkozásnak adott szektorban; és valamiben egyedi, valami megkülönbözteti a többi hasonló szolgáltatótól.

2. Cégforma és adózási mód kiválasztása

Ha kidolgozta a vállalkozás alapötletét, el kell dönteni milyen cégforma és adózási forma illeszkedik leginkább céljaihoz és működéséhez. Ezek nagyon nehéz kérdések és ha rosszul dönt az nagyon sokba is kerülhet. Szerencsére nem szükséges egyedül döntést hoznia, hiszen szakértő segítségét is kérheti. A cégformát és adminisztrációs feladatokat érintő kérdésekben a LOGOSZ Cégcsoport munkatársai nyújtanak segítséget ingyenes cégalapítás tanácsadás keretein belül a saját vállalkozás indítás előtt állóknak. Az adózási mód kiválasztásában pedig partnercégünk, a Kontír Professional Kft. könyvelői állnak rendelkezésére.

3. Ügyfélkapu regisztráció

Vállalkozás indításához érdemes elvégezni az ügyfélkapu regisztrációt, ha valakinek még nincsen. Az ügyfélkapu regisztráció elengedhetetlen egyéni vállalkozás indításakor, hiszen ezen keresztül egyszerűen elindítható, szüneteltethető vagy megszüntethető az egyéni vállalkozás. Az ügyfélkapu hozzáférés egyszerűbbé teszi a Cégkapuhoz való hozzáférést is, melynek használata minden gazdálkodó szervezetnek kötelező. A társas vállalkozások Cégkapun keresztül, elektronikus úton kommunikálhatnak minden fontosabb hivatallal, többek között a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) és önkormányzatokkal is.

4. Tag(ok), vezető tisztségviselők

Cégformától függően szükség van egy vagy több alapító tagra. Betéti társaság (Bt.) esetén kötelező legalább egy beltag és kültag, korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetén többszemélyes vagy akár egyszemélyes Kft. is alapítható. Ezen kívül szükséges még vezető tisztségviselő, és lehetséges cégvezető kinevezése is. A társaság tagjainak személyes adatait fel kell tüntetni a létesítő okiratban.

5. Cégnév kiválasztása

Társas vállalkozás indítása nem lehetséges név választás nélkül, ám ennek a névnek meg kell felelnie néhány előírásnak. Cégalapítást cégnév ellenőrzés után érdemes elvégezni, mert nem megfelelő cégnév esetén a cégbíróság elutasítja a cég bejegyzését. A cégnév nem egyezhet meg bármely más, korábban már bejegyzett cég nevével, sőt legalább 3 karakterrel el kell térnie bármely meglévő cégnévtől.

6. Cégalapítás ára

Vállalkozás indítása előtt érdemes átszámolni, hogy mennyi a céglapítás díja. A cégalapítás ára jelentősen olcsóbb 2017. óta, mióta csökkentettek a cégalapítás illeték és a közzétételi díj költségein. Kft., Bt., egyéni cég és közkereseti társaság esetében a cégalapítási illeték és a közzétételi díj is 0 Ft. Zártkörűen működő részvénytársaság alapítása hagyományos eljárással 100.000 forintos cégalapítási illeték és 5.000 Ft. közzétételi díj megfizetésével lehetséges, egyszerűsített eljárás esetén csak 50.000 Ft. illeték fizetése kötelező. Ezen kívül a cégalapítás ügyvédi munkadíjával szükséges számolni, mely a LOGOSZ Cégcsoportnál igen kedvező! A cégalapítás költségeinek számításakor érdemes figyelembe venni a jegyzett tőke mértékét, melynek befizetése kötelező a cégalapításhoz. Érdemes figyelni: míg valamely cégformák, pl. Kft. minimális törzstőkéje törvényileg meghatározott összeg, addig más cégformák esetében nincsen meghatározva minimális összeg, így ezek olcsóbbak.

7. Székhely, székhelyszolgáltatás

A cégalapításhoz megírt létesítő okiratban fel kell tüntetni a vállalkozás székhelyét. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba, vagy olyanba melyre használati joggal rendelkezik a cég. Ha a vállalkozó nem szeretne saját irodájában eleget tenni a székhellyel kapcsolatos feladatoknak igénybe vehet székhelyszolgáltatást is. A cég székhely változás bejelentése minden esetben kötelező a cégbíróság felé, de a székhelyszolgáltatás bejelentése a NAV felé is szükséges. A székhelyszolgáltatás díja széles skálán mozoghat, de a LOGOSZ Cégcsoport a székhelyszolgáltatás rendeleteknek eleget téve nyújt megbízható székhelyszolgáltatást kedvező áron.

8. Tevékenységi kör és engedélyek

Cégalapításhoz szükséges a végezni kívánt tevékenységi körök meghatározása is. Ezeknek szerepelni kell a létesítő okiratban és a cégkivonatban is. A tevékenységi körök pontos meghatározásához fel kell tüntetni azok Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) szerinti számát is. Érdemes figyelni, mert néhány tevékenység engedélyköteles, és az engedélyek beszerzése előfeltétele a tevékenység megkezdésének.

9. Cégalapítás

A cégbejegyzési kérelem leadása csak a cégalapításhoz szükséges dokumentumok bemutatása és a létesítő okirat ügyvéd előtt történt aláírás után, ügyvédi ellenjegyzéssel lehetséges. Általában a cégalapítás gyorsan készen van, a tapasztalatok szerint 2-3 nap, de a törvény legfeljebb a beadástól számított 9 munkanapot határoz meg cégbejegyzés határidejének. Elutasítás és újra benyújtás esetében ez természetesen hosszabb.

10. Bejelentkezés Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához

Az újonnan induló vállalkozásnak a bejegyzéstől számított 5 napon belül kérvényeznie kell a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál a nyilvántartásba vételét, és megfizetni az 5.000 Ft./év tagsági díjat.

11. Bankszámla nyitás

Céges bankszámla nyitására a vállalkozás bejegyzésétől számítva 8 nap áll rendelkezésre. Ha valaki nagyon szeretne a cég bejegyzése előtt is nyithat bankszámlát, de ez sokkal körülményesebb, mint már meglévő cég esetén. A LOGOSZ Cégcsoport ügyfelei kedvezményes feltételek mellet nyithatnak céges bankszámlát a K&H Bank fiókjaiban.

12. KSH regisztráció

A cégbejegyzéstől számított 15 napon belül szükséges a Központi Statisztikai Hivatalba való regisztráció a „1032” számú nyomtatvány beadásával.

13. Bélyegző készítése

Általában nem kötelező céges bélyegző használata, de nagyban megkönnyítheti a dokumentációt, ráadásul például a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, korábban OEP) csak céges bélyegzővel ellátott nyomtatványt fogad el. Partnerünk kedvező áron kínál céges bélyegzőket, érdemes megtekinteni honlapjukat!

Reméljük sikerült átláthatóvá tennünk a cégalapítás menetét. Ha a leírtakkal kapcsolatban további kérdései lennének, forduljon bizalommal munkatársainkhoz, vegyen részt cégalapítás tanácsadáson! Sok sikert kívánunk saját vállalkozás indításához!